Vez med dvojčki?

Danes, ko sem ju prišla iskat v vrtec, sem bila priča prizoru, kateri mi je dal znova vedet, da sta sestri dvojčici neverjetno povezani in si delita neko nepojasnjeno močno vez. 

Ne preveč glasno sem potrkala in vstopila v igralnico. Pozdravila sem vzgojiteljico in ju z očmi hitro poiskala. Nista me opazili. Bili sta v kotičku z blazinami, s še drugimi otroci. Dovolj je bilo pičlih 30 sekund in znova sem bila priča njuni ljubezni. Ena deklica je Lini ukazala, naj se usede na drugo stran. Lina ni hotela, a deklica je ustrajala. Na kar Emili, ki je bila čisto blizu reče: "Lina, plidi sem." Lina vstane, steče k Emili in se ji vrže v objem. Tako objeti bi bili še kdove koliko časa, če ju ne bi jaz zmotila in poklicala. Pritekli sta mi v objem, meni pa se je utrnila solzica.

Študije so pokazale, da se vez med dvojčki ustvari že v maminem trebuščku. Zaradi tega si dvojčki delijo enake spomine, skupaj se razvijajo, učijo in odraščajo. Mi, ki nismo imeli te sreče, da bi imeli sestro ali brata dvojčka, si tega sploh ne znamo predstavljati. Od rojstva, skozi otroštvo in mladost si delijo enake situacije, razmišljanja, reakcije. To povzroči intenzivno medsebojno razumevanje občutkov, misli in idej. 
Znano je tudi namreč, da si dvojčki brez težav dokončujejo stavke ali berejo misli. Natančno vedo, kaj razmišlja drugi, in to se lahko zgodi le, če je med njima močna vez. Prav tako naj bi imeli močne telepatske sposobnosti. Zaznavajo, da ima drugi težave, čeprav ga v tistem trenutku ni blizu. Nekateri dvojčki se potem skozi razvoj oblikujejo podobno, drugi pa stremijo k svoji individualnosti. Na tej točki se lahko zgodi, da se vez med njima razrahlja.

Tako poznam tudi dvojčici, ki sta bili tudi moji sošolki v osnovni šoli. Bili sta v zelo dobrih odnosih, a ju nisem in še danes ju ne začutim, da bi se dopolnjevali ali bili kakorkoli kompatibilni. Na nek način sta se odločili za individualno pot in to vsekakor spoštujem.

Prav zanima me, kako bo z mojima puncama. Kamorkoli in kakorkoli ju bo življenjska pot zanesla in kakršnekoli odločitve bosta sprejemali, ju bom podpirala in stala ob strani. Samo, da bo v naši družini veselje, povezanost, dobra volja in neskončna ljubezen.

Komentarji