Umivajmo zobke!


Ker sama nisem najbolj ponosna lastnica lepih (predvsem ravnih) zob (pravim si, da imam zobe kot morski pes), bom za zobke mojih otrok toliko bolj poskrbela.

Skrb za njih sem prevzela takoj, ko jima je (komaj) okoli 1. leta pokukal 1. zobek. Takrat sem začela ščetkanje brez zobne paste. Na začetku sem jima kupovala ščetke Jordan, saj so zelo majhne. Tudi samo glavo, kjer so ščetine imajo zelo majhno, primerno za majhna usteca in zobke. Hkrati pa so zelo praktično oblikovane, da jih otroci sami držijo in se učijo umivanja zobkov.
                                       
Kmalu pa sem za njiju začela uporabljati ščetke CURA KID, od CURAPROX. Ker midva z Matejem že dolgo uporabljava te in sva z njimi zelo zadovoljna, sva za otroke seveda izbrala isto znamko.
Prednost teh ščetk je absolutno v številu in mehkobi ščetin. Jaz izberem tiste, ki jih štejejo neverjetnih 5460. Razporejene so zelo na gosto, na enostavno oblikovani glavi, ki doseže prav vsako pomembno mesto v ustih.

Za otroke uporabljam zobno pasto Elmex, katero nam je priporočal otroški zobozdravnik. Prej sem uporabljala od Welede, ker sem naivno verjela, da je boljša, ker ne vsebuje fluora. Res, da je škodljiv v primeru večje zaužitve le tega, ampak je nepogrešljiv za našo zobe: ovira encime, ugodne za razvoj ustnih bakterij, fluoridni ioni pa se vežejo s kalcijevimi ter krepijo zobno sklenino. Tako, da moramo otroke zgodaj začet učit, da se pasto izpljune. Z mojima puncama teh težav na srečo ni bilo. 
Ker pa imam, kot večina, rada bele zobe, zraven uporabe Curaseptove paste, uporabljam še Signal White now in kurkumo. Signalova pasta mi pomaga. Niso beli, kot od Britney Spears, ampak mi pomaga vsaj malo odstranit kofeinske obloge. Kurkumo pa sem začela uporabljati nedolgo nazaj. Vsak večer in vsako jutro (pred običajnim ščetkanjem), pomočim vlažno ščetko v kurkumin prah in začnem ščetkat. To počnem toliko dolgo, dokler se ne naveličam. Rezultatov zaenkrat še ne opažam. Pustimo se presenetit.

Tako, kot jo pozabljam uporabljat, sem jo tudi pozabila fotografirat. Zobno nitko, namreč. Kadar se pa spomnim nanjo, uporabim kar DM-jevo.

Komentarji