Zaljubljeni v Krmin

Še sedaj ne vem zakaj, ampak tako pač je. Preprosto sva zaljubljena vanj. Nekdo, ki je že bil tam ali pa celo živi tam, bo rekel, da ni nič posebnega. Malo večje naselje v Italiji, v bližini Goriškig Brd z nekaj starimi arhitekturnimi naselbinami.

Po Italijansko je Cormons. Leži v deželi Furlanija - Julijska krajina. Šteje približno 7.640 prebivalcev in leži pod Krminsko goro (274 m n.v.).

Že kmalu potem, ko sva se preselila v Brda, sva postala njegova zvesta obiskovalca. Večina Bricev je obrnjena na Novo Gorico (služba, opravki). Midva pa sva po nakupih in na sladoled odšla v Krmin. Najprijetneje je v strnjenem naselju, kjer so enosmerne ceste, stare hiše s "tuneli" in skupnimi dvorišči za hišo. Najlepše od vsega pa so večje kamnite kmetije, kjer so jih lastniki obnovili, a hkrati ohranili tisti star slog: viden fugiran kamen in lesen zunaj stoječ balkon.
Greh bi bil, če ne bi omenila prijetnih kavarn in slaščičarn, z zelo gostoljubnim osebjem in kvalitetno izbiro kave (moja šibka točka). Star hotel The Pergola, pa nas je zasvojil s svojimi daleč najboljšimi picami vse naokoli.

Že 5 let sva redna "turista" in domačini so nas že vzeli za svoje. S starejšimi ženskami se pozdravljamo, vse bi rade videle gemelline (dvojčici), če sta kaj zrasli in mamice v otroškem parku so že postale moje prijateljice.

Krmin! Samo, da ti povem: Še dolgo se nas ne boš rešil! 😉

    

                       

                       

                       

  

Komentarji